Η φωνή και η γιορτή

Παγκόσμια ημέρα φωνής σήμερα, διαβάζω στο ημερολόγιο. Καλό κι αυτό σκέφτομαι. Να και μια ενδιαφέρουσα διεθνής ημέρα. Φωνή έχουν και χρησιμοποιούν επαγγελματικά για παράδειγμα οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί, οι δάσκαλοι και διδάσκαλοι, οι καθηγητές, οι πωλητές στις λαικές, οι δημοσιογράφοι, οι γραφιάδες, οι παραμυθάδες, οι παραγωγοί ραδιοφώνου, οι τελάληδες και οι γλωσσοκοπάνες. Το αστείο είναι πως στην ζωή μου έχω λίγο πολύ υπάρξει από όλα τα παραπάνω. Βρε λες να γιορτάζω;
Η γιορτή είναι μια πολύ πικρή ιστορία για μένα. Γεννήθηκα στις 12 Αυγούστου και ποτέ μα ποτέ δεν μπορούσα να γιορτάσω τα γεννέθλιά μου με τους συμμαθητές μου, να καλέσω έναν άνθρωπο. Όλοι ήταν εξαφανισμένοι για τον Δεκαπενταύγουστο.
Όσο για την ονομαστική μου εορτή, κανένας δεν την ήξερε ούτε την θυμότανε. Το όνομα Πελαγία γιορτάζει τρείς φορές τον χρόνο. Υπάρχει η Αγία Πελαγία, η Οσία και η Μεγαλομάρτυρας. Τα τελευταία χρόνια αποφάσισα να γιορτάζω την τελευταία. Ένεκα η ταύτιση που θα έλεγαν και στις ελληνικές ταινίες.
Πρόκειται για μια πολύ σεμνή εορτή διότι τις περισσότερες φορές δεν την θυμάται ούτε καν ο άντρας μου. Όμως την θυμάται ο πατέρας μου κάθε χρόνο από τότε που πήρα την απόφαση μιας σταθερής εορτής για μένα. Όχι στις 4 Μαΐου φυσικά μα στις 8 Οκτωβρίου.
Μα πατέρα σου έχω πει τον Μάιο γιορτάζω, του λέω.
Εμένα η μητέρα μου γιόρταζε και τις τρεις γιορτές μου απαντάει νευριασμένα, τόσο που σκέφτομαι να μην το ξαναπώ και να το δεχτώ σιωπηλά όπως τόσα άλλα πράγματα που όλοι μας αναγκαζόμαστε να καταπνίγουμε και να μην μιλάμε πλέον για αυτά καταπίνοντας τη φωνή μας.
Αν όμως σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα φωνής ίσως με βολεύει. Δεν πέφτει καλοκαίρι, δεν θα μπερδεύεται ο πατέρας μου και όσο για τους φίλους θα τους το θυμίζω διακριτικά στο Facebook. Για να σιγουρευτώ απευθύνθηκα στο διαδίκτυο. Διαβάζω: Ωτορινολαρυγγολόγοι, Λογοπαθολόγοι, Λογοθεραπευτές γιορτάζουν την παγκόσμια ημέρα φωνής και καλούν άνδρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους να φροντίσουν την υγιεινή της φωνής τους. Με μια απογοήτευση ψέλλισα ένα μάλιστα. Μα κάτι δεν μου κάθεται καλά.
Αναρωτιέμαι εάν αυτό αρκεί. Είναι άραγε η φωνή στον κάθε άνθρωπο μόνον ο λάρυγγας, οι φωνητικές του χορδές, η ικανότητά του να αρθρώσει σωστά τους ήχους και τους φθόγγους της γλώσσας που του έλαχε να μιλά;
Δεν είναι βέβαια απλό πράγμα ούτε εύκολο να αρθρώνεις την φωνή σου. Χάνεις ανθρώπους, χάνεις ευκαιρίες, χάνεις το δίκιο σου, την ησυχία σου, τον ύπνο σου πολλές φορές. Χάνεις και τα λόγια σου προσπαθώντας να είσαι ακριβοδίκαιος και συγκεκριμένος. Μα δεν βαριέσαι. Εδώ που φτάσαμε δεν έχω δα και πολλά να χάσω. Μόνο αν συνεχίσω να σιωπώ έχω να χάσω τα πάντα: τον εαυτό μου.

16.04.2018

Share on facebook
Share on twitter

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More posts